Powered By Blogger

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Η αυτοκράτειρα και η αυλή της

«Δεν σας κρύβω ότι προβληματίστηκα πάρα πολύ αν έπρεπε να έρθω σε αυτό το προσυνέδριο και να καταθέσω τις απόψεις μου. Ο κύκλος της εσωστρέφειας που εντάθηκε την τελευταία εβδομάδα μέσα στη Νέα Δημοκρατία δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για οποιοδήποτε στέλεχος θέλει με καθαρή τη συνείδηση του να συμβάλλει σ’ ένα καλύτερο αύριο, πρωτίστως για τη χώρα και βεβαίως για την παράταξη.»


Από τη Χριστίνα Βασιλάκη


Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την παρέμβαση της, η βουλευτής της Α΄ Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη, στο προ-συνέδριο της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας άλλοθι για την παντελή κομματική & βουλευτική της απουσία στα πλαίσια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κανείς δεν την έβαλε στον «πάγκο», μόνη της μπήκε, γιατί απλά δεν είχε σκεφτεί ποτέ το «μετά»! Ένα «μετά», που προφανώς δεν επηρεάζει, όπως έκανε επί Καραμανλή, ένα «μετά», που φυσικά δεν προσδιορίζει γιατί την ξεπερνά…. Ποια «καθαρή συνείδηση» κυρία Μπακογιάννη, αυτή που μας έφερε στο τέλμα ή αυτή που αποκτήσατε μετά την ήττα; Αυτή η κολυμπήθρα, εμβάπτισης ανύπαρκτων αρετών, πρέπει κάποια στιγμή να αδειάσει!!!!

Συνεχίζοντας λέτε «βρίσκομαι όμως εδώ και αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο μικρόνοες και επιφανειακοί αναλυτές να διαστρεβλώσουν για μια άλλη φορά και τις προθέσεις και τα λόγια μου, πέντε λεπτά αφού σας μιλήσω.» Κακόμοιρη Ντόρα, που όλοι σε διαβάλουμε και όλοι θέλουμε το κακό σου! Κυρία Μπακογιάννη, μου θυμίζετε κάτι κακομαθημένα πιτσιρίκια, που αφού ανακατέψουν τον κόσμο και δημιουργήσουν τα χίλια-μύρια προβλήματα, κάθονται στη γωνιά τους και το παίζουν αθώα, επιζητώντας τις θωπείες και την επιδοκιμασία των γονέων τους. Η διαφορά είναι πως εσείς μεγαλώσατε και ο μπαμπάς σας δεν μπορεί να τιμωρήσει κανένα για τις δικές σας παραλήψεις και αποτυχίες.

Το τελευταία πράγμα, που περίμενα ποτέ ότι θα αναφέρατε, έστω και για αστείο μέσα στην παρέμβαση σας, είναι οι «πελατειακές σχέσεις», που μνημονεύσατε ως λάθος της προηγούμενης κυβέρνησης. Τρεις φορές, μέσα σε τρεις εβδομάδες, μπροστά στα μάτια όλων μας, έχετε εξάρει με τις πράξεις σας, το μοντέλο αυτό. Στο προ-συνέδριο του Κόμματος, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, κάνατε αυτοκρατορική άφιξη με συνοδεία σαράντα επτά ατόμων, ήμουν στην πόρτα και τους καταμέτρησα έναν προς έναν, δεδομένου ότι έπρεπε σε ένα κατάμεστο στάδιο, να κρατήσουμε ανοιχτές τις βαριές σιδερένιες πόρτες για να περάσει και ο τελευταίος ακόλουθος, μία ώρα μετά την ώρα έναρξης του προ-συνεδρίου και αρκετά μετά την άφιξη Καραμανλή που πέρασε με μόλις 4 άτομα να τον συνοδεύουν. Πάλι καλά που προλάβατε την ομιλία Σαμαρά! Στη διάσκεψη γυναικών στο Κάραβελ, δεν είχαμε την ίδια τύχη. Μπήκατε πάλι, με πολυπληθή συνοδεία και διακόψατε την ομιλήτρια από βήματος, δείχνοντας την προτίμηση σας, στου βασιλικού τύπου αφίξεις και βέβαια στο αγενές προσδοκώμενο, του τραβώ την προσοχή γιατί είμαι κάποια, αλλά δεν ξέρω ακόμα ποια.

Εχθές, μετά ακριβώς από την ομιλία απεμπόλησης κάθε ευθύνης, φύγατε μαζί με την πολυάριθμη κουστωδία σας, αφήνοντας άναυδο τον επόμενο ομιλητή και το πάνελ των στελεχών να κοιτάει με κατάπληξη. Πιο πολύ από όλους, ντροπιάσατε τον εαυτό σας γιατί απαξιώσατε με το ύφος και το ανύπαρκτο ήθος, τον συναγωνιστή σας και συνεδιεκδικητή της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας, κύριο Ψωμιάδη. Αλήθεια οι άνθρωποι σας, τι σας λένε κυρία Μπακογιάννη; Δε σας τονίζουν, πόσο χάνετε με αυτή τη στάση σας; Δε σας λένε πικρές αλήθειες, ότι δηλαδή, δημιουργείτε μόνο εχθρούς απαξιώνοντας όλα τα μέλη και τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας; Βλέπετε γιατί σας λέμε ότι έχετε πελατειακές σχέσεις; Γιατί αν δεν ήταν, δε θα φοβόντουσαν να σας που ότι η ταπεινοφροσύνη κερδίζει και η έπαρση αποδιώχνει!!!

Αν η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται στην αντιπολίτευση «χτυπημένη και συρρικνωμένη», τότε μεγάλη ευθύνη έχετε και εσείς γιατί είναι σαφές και προφανές, ότι παίξατε και παίζετε μέγα ρόλο σε αυτό. Ως υπουργός, εσκεμμένα δε διαφωνήσατε ποτέ και στην τελική, μπορούσατε να παραιτηθείτε και να αποδείξετε με αυτό, την πρόθεση σας για το γενικότερο καλό της παράταξης και του ελληνικού λαού, τη ρηξικέλευθο άποψη σας για την πρόοδο και την ευημερία. Σας θυμίζει κάτι αυτή η πρακτική; Αν όχι, έχετε επιλεκτική μνήμη…. Εκ των υστέρων, τα μεγάλα λόγια αποσκοπούν σε δικαιολογίες, που δυστυχώς για εσάς δε τις «καταπίνει» κανείς σκεπτόμενος, διεγείρετε δε τα στελέχη σε παρόμοιες κριτικές...

Η Νέα Δημοκρατία, είναι ένα τραίνο που έχει ξεκινήσει και αυξάνει ταχύτητα, με τελικό σταθμό την επόμενη κυβέρνηση. Στην εκκίνηση, έχουν μείνει όλοι όσοι δε μπορούν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και σε λίγο θα πηδούν από τα παράθυρα, όλοι όσοι δεν αντέχουν την ταχύτητα των αλλαγών. Για την υστεροφημία αλλά και για το χατίρι όλων όσων σας ψήφισαν, είναι δόκιμο να αλλάξετε ρότα και να βοηθήσετε την παράταξη στην εξέλιξη της, αφήνοντας τα προσκόμματα και τις πικρίες. Λέτε ότι έχετε «πληρώσει δυσανάλογα υψηλό τίμημα», προφανώς δεν έχετε καταλάβει για ποιο λόγο, άλλως θα είχατε αλλάξει τακτική από αυτή που ακολουθείτε πιστά τα τελευταία 24 χρόνια και δε σας έχει βγάλει πουθενά. Η έπαρση, ο εγωισμός και η αυτοκρατορική αλαζονεία, πληρώνονται. Αν σας έχει διαφύγει, είμαστε στον 21ο αιώνα και το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η προεδρευομένη δημοκρατία. Πουθενά δε αναφέρεται, πως πρέπει ο λαός να ανέχεται ολιγαρχικές στάσεις, τάσεις και απόψεις.

Πάνω από όλα, μου άρεσε η παράγραφος που λέτε ότι «υπήρχαν στελέχη, ακόμη και πρώην υπουργοί, κυρίως στη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία, που αν τους άκουγες, θα αναρωτιόσουν αν ανήκαν στο ΚΚΕ ή τη ΝΔ» ή το ΠΑΣΟΚ, θα έλεγα εγώ, γιατί δεν είδα κανέναν άλλο υπουργό, να χρησιμοποιεί για τη θέση του συμβούλου του, στο υπουργείο εξωτερικών, πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και να ενστερνίζεται, με αυτό τον τρόπο τις πρακτικές της εθνικής προδοσίας των Ιμίων και του Οτσαλάν. Άλλωστε το είπε και ο πατριάρχης της οικογένειας σας. «Η κυβέρνηση Σημίτη, ήταν άξια, συνετή και έπραξε το καλύτερο για τον Ελληνικό λαό» Λίγο πιο κάτω, αναφέρετε ότι «υπήρξαμε θύματα ιδεολογικής τρομοκρατίας και μας έλεγαν «δεξιούς». Ποιος θα τολμούσε να το πει, αυτό σε εσάς, κυρία Μπακογιάννη; Πριν ή μετά που προσγειώσατε το αεροπλάνο των Σκοπίων με τα διακριτικά της «Μακεδονίας». Πριν ή μετά που αδειοδοτήσατε και επιτρέψετε σε ελληνική αεροπορική εταιρία να προσεγγίζει το αεροδρόμιο στα κατεχόμενα της Κύπρου; Πιστέψτε με κανείς!!!!! Απλά, μας κάνατε να σκύβουμε το κεφάλι, ντροπιασμένοι και να μας βάλουν από παντού και μάλιστα δίκαια. Γι αυτό χάσαμε κυρία Μπακογιάννη, γιατί είσαστε μεγάλο μέρος του προβλήματος, ενός προβλήματος που εξ ορισμού στέρησε την περηφάνια από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και τους έστειλε στην ψεύτικη θαλπωρή είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε του ΛΑΟΣ, είτε σπίτια τους χωρίς καμία παρουσία στα εκλογικά δρώμενα.

Μιλάτε μεταξύ άλλων και για «τη δημιουργία ενός μεγάλου κεντροδεξιού, ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος. Ενός κόμματος σύγχρονου, ελκυστικού, πολυτασικού, το οποίο να εκφράζει όλο το εύρος της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής μας παράταξης.» Η πολυφωνία κυρία Μπακογιάννη κάνει καλό, οι πολλές τάσεις κάνουν ανεπανόρθωτο κακό. Αυτό εφαρμόστηκε μέχρι τώρα μέσα στην παράταξη μας, για αυτό και φτάσαμε ως εδώ. Οι φωνές μπορούν να εκφράζονται μέσα στα όργανα και να συντελούν στην ανανέωση και την ισχυροποίηση της δημοκρατίας. Η τάση όμως, είναι μία και εκφράζεται στο ακέραιο, από το Πρόεδρο που εκλέχτηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο. Όποιος προσπαθήσει να προωθήσει και να εφαρμόσει, άλλες τάσεις διάφορες από αυτές του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ, θα μας βρει μπροστά του. Τελεία και παύλα!

Όσο για αυτό το δακρύβρεχτο «Βεβαίως ο Πρόεδρος κόμματος να επιλέγει τους συμβούλους και συνεργάτες του με οποιαδήποτε μορφή, αλλά δεν μπορεί να διολισθήσουμε προς ένα αρχηγικό μέλλον», ένα έχω να πω. Ισχυρό κόμμα υπήρχε επί Αβέρωφ!! Δομημένο, με άξια στελέχη, με ισχυρή παρέμβαση και ενιαία εικόνα. Με λόγο, με άποψη, με ισχύ που εκφραζόταν από την ομόνοια και την ένωση των στελεχών. Αυτό το κόμμα, δε σας άρεσε γιατί δεν εξυπηρετούσε τις πελατειακές σχέσεις των βουλευτών, παρά τους έβαζε στη θέση τους, ταγούς και υπερασπιστές των συμφερόντων του λαού. Αυτό το κόμμα, συμβάλλατε οικογενειακώς για να διαλυθεί και να αντικατασταθεί από στελέχη που διαδρομίζανε για να αποκτήσουνε την εύνοια, προκειμένου να πετύχουν την ανάδειξη τους μέσα από κυβερνητικές θέσεις, τις οποίες εκμεταλλευόντουσαν προς ίδιο όφελος. Διαλύσατε την ΟΝΝΕΔ γιατί ήταν αυτόνομη και αιχμή του δόρατος του κόμματος. Έχετε τη μερίδα του λέοντος για την κατάντια της παράταξης και τη μέγιστη των ευθυνών για την εικόνα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Σταματήστε επιτέλους να κλαψουρίζετε για το ότι αδικείστε ως κόρη του Κ. Μητσοτάκη. Εκεί ήσασταν όταν όλα αυτά λάμβαναν χώρα. Με τις δικές σας ευλογίες και τις δικές σας παραινέσεις. Είναι γνωστό τοις πάση, ότι καμία απόφαση δεν έβγαινε από το τότε γραφείο του πρωθυπουργού ή του προέδρου της ΝΔ, χωρίς τη δική σας έγκριση. Άλλωστε το γνωστοποιούσατε εσείς σε όλους εμάς, που υπηρετούσαμε το κόμμα.

Τελειώνω με τη φράση σας «Όσοι λοιπόν, αντί να κάνουν τη δουλειά τους και να πηγαίνουν το κόμμα μπροστά, επιμένουν να βλέπουν αντιπάλους εκεί που δεν υπάρχουν και μένουν κολλημένοι στον εσωτερικό μικρόκοσμο δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία, ούτε στην παράταξη ούτε στη χώραΑΦΗΣΤΕ μας λοιπόν να κάνουμε τη δουλειά μας, χωρίς να δημιουργείτε προσκόμματα και προβλήματα. Βοηθήστε την παράταξη ουσιαστικά και ενεργητικά. Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και επιβεβαιώστε το πολυφορεμένο «είμαι στρατιώτης του κόμματος», που μέχρι τώρα οι «κατέχοντες γνώσιν» μειδιούμε όταν το ακούμε
….

1 σχόλιο: